Το Ιερό Καθήκον

 

Η Κραυγή δεν είναι δική σου. 
Δεν μιλάς εσύ, μιλούν αρίφνητοι πρόγονοι με το στόμα σου.
 Δεν πεθυμάς εσύ· 
πεθυμούν αρίφνητες γενεές απόγονοι με την καρδιά σου.....

 

.....Το πρώτο σου χρέος, εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους.

               Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να               συνεχίσεις το έργο τους.

          Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη              μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει.

    
                       Νίκος Καζαντζάκης, Ασκητική

Αυτό το όμορφο απόσπασμα από την Ασκητική ταρακουνά πάντα ευαίσθητες ψυχές και τις βάζει σε σκέψεις. Τα ερωτήματα κατακλύζουν το μυαλό και οι προβληματισμοί αναστατώνουν τον ψυχικό κόσμο.....

Τι παραδίδουμε στα παιδιά μας; Τι τους προσφέρουμε ως γονείς; Αποτελούμε παραδείγματα μίμησης ορθών συμπεριφορών; Τους διδάσκουμε τις ελληνικές αξίες, όπως μας παραδόθηκαν από τους προγόνους;  Την ανδρεία, τη σωφροσύνη, την πραότητα, τη μεγαλοψυχία, τη μεγαλοπρέπεια, τη φιλία, την αιδώ, τη νέμεση και τη δικαιοσύνη και πόσες άλλες αξίες και  μέγιστα και ευγενικά ιδανικά συναντάμε στην ελληνική γραμματεία;

Η κοινωνία μας πεθαίνει....Και όπως μας αναφέρει και ο Καζαντζάκης στην Ασκητική του, ως νοήμονα όντα έχουμε να επιτελέσουμε τρία χρέη.

  • Να νιώσουμε μέσα μας όλους τους προγόνους. Να νιώσουμε την καταγωγή μας , τους ήρωές μας, το ένδοξο παρελθόν μας, να μάθουμε και να εφαρμόσουμε στις ζωές μας τις αξίες που μας δίδαξαν.
  • Να φωτίσουμε την ορμή τους και να συνεχίσουμε το έργο τους. Αφού νιώσουμε τους προγόνους και ενστερνιστούμε αυτά που μας άφησαν ως παρακαταθήκη, οφείλουμε να τους τιμήσουμε και να συνεχίσουμε το έργο τους, προσπαθώντας να τους μοιάσουμε και να ακολουθήσουμε τον ηθικό και έντιμο τρόπο ζωής τους.
  • Να παραδώσουμε στα παιδιά μας τη μεγάλη εντολή να μας ξεπεράσουν. Το μέγα χρέος! Να διδάξουμε στα παιδιά μας ορθές συμπεριφορές και στάσεις ζωής με την προσδοκία να μας ξεπεράσουν και να γίνουν καλύτερα από εμάς.
Για να θεραπευτεί μια κοινωνία που νοσεί θέλει χρόνο. Ο χρόνος όμως είναι πολύτιμος και δεν επιτρέπεται να τον αφήνουμε να περνά. Γινόμαστε αυτό που θαυμάζουμε και ακολουθούμε έμπρακτα το μονοπάτι των προγόνων μας. Καλλιεργούμε προσωπικότητες που θα μπορέσουν να ανθίσουν και να δημιουργήσουν όμορφα πράγματα.

Η Κραυγή δεν είναι δική σου. 
Δεν μιλάς εσύ, μιλούν αρίφνητοι πρόγονοι με το στόμα σου.
 Δεν πεθυμάς εσύ· 
πεθυμούν αρίφνητες γενεές απόγονοι με την καρδιά σου.....

Χρέος απέναντι σε προγόνους και  απογόνους. Να παραλάβουμε ότι μας δόθηκε, να το καλλιεργήσουμε και να το παραδώσουμε στους απογόνους με τέτοιο τρόπο ώστε να μας ξεπεράσουν...



Κλείνοντας αφήνω την προσευχή του Σωκράτη, όπως μας τη μετέφερε ο Πλάτωνας στον Φαίδρο και αποδεικνύει πόσο ηθικές προσωπικότητες ήταν οι πρόγονοί μας και πόσο είχαν κατακτήσει την αρμονία στη ζωή τους, αφού ο πλούτος δεν ήταν αυτοσκοπός και δεν κυριαρχούσε η υλιστική νοοτροπία που επικρατεί σήμερα και που αυτή μας οδήγησε στον απόλυτο ξεπεσμό κάθε ηθικής αξίας.

Ω φίλε Παν (Δημιουργέ που έχεις φτιάξει το ΠΑΝ), και σεις άλλοι θεοί, όσοι λατρεύεστε εδώ, κάντε με να γίνω ωραίος εσωτερικά. Τα δε υλικά αγαθά, όσα έχω, κάντε τα να βρίσκονται σε αρμονική σχέση με τις ιδέες μου. Να νομίζω πλούσιο μόνο το σοφό, και να έχω τόση περιουσία, όση θα ήταν αρκετή να έχει και να ανέχεται, όχι άλλος άνθρωπος αλλά ο σώφρων.

Πλάτων (Φαίδρος, 279 B-C)

 

Σχετικά Δελφικά Παραγγέλματα :

ΠΛΟΥΤΩ ΑΠΙΣΤΕΙ : Να μην έχεις εμπιστοσύνη στον πλούτο

ΠΛΟΥΤΕΙ ΔΙΚΑΙΩΣ : Να πλουτίζεις με νόμιμα μέσα

ΠΡΑΤΤΕ ΔΙΚΑΙΑ : Να πράττεις πάντοτε το δίκαιο

ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ : Να τιμάς τους προγόνους σου

ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΜΕΛΕΤΑ

ΥΙΟΥΣ ΠΑΙΔΕΥΕ : Να εκπαιδεύεις τα παιδιά σου 

 

 Συντάκτης : Γιώτα Γρέκη

Εκπαιδευτικός, Ειδική Παιδαγωγός, Δασκάλα Γιόγκα, Εναλλακτική Θεραπεύτρια.



( Επιτρέπεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή (ολική, μερική ή αποσπασματική) με την προϋπόθεση αναγραφής της πηγής προέλευσης. )

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είδους Έλληνας είσαι;

Ω ΓΕΝΝΑΙΑ ΨΥΧΗ!

Μοναχικός σημαίνει Μοναδικός