Επίκτητος: Ένας μεγάλος δάσκαλος!

 


Συντάκτης : Γιώτα Γρέκη

Εκπαιδευτικός, Ειδική Παιδαγωγός, Δασκάλα Γιόγκα, Εναλλακτική Θεραπεύτρια.


Το εγχειρίδιο του Επικτήτου.

Έργο αυτογνωσίας, αυτοθεραπείας, ενδοσκόπησης, ψυχανάλυσης, ολοκλήρωσης, πνευματικής ανάτασης αλλά και συναισθηματικής απελευθέρωσης.

Έργο που όσοι διάβασαν, λάτρεψαν και ανήλθαν σε άλλο επίπεδο πνευματικό.

Με το έργο αυτό ο Επίκτητος μας οδηγεί στην κατανόηση της πραγματικότητας και στην ολοκληρωτική απελευθέρωση από δεσμά που βασάνιζαν την ψυχή μας, εμποδίζοντας την εξέλιξή της.

Μερικές από τις παραινέσεις του:

1) "Να αποδέχεσαι τα πάντα με ευχαρίστηση." Δύσκολο μεν, λυτρωτικό δε. Φανταστείτε αν σε κάθε αντιξοότητα λειτουργούσαμε με τον ίδιο τρόπο που θα λειτουργούσαμε αν μας συνέβαινε κάτι καλό. Σίγουρα θα ήμασταν σε θέση να αντιμετωπίσουμε τα πάντα με επιτυχία.

2) "Να μη ζεις φοβισμένος, λυπημένος ή ταραγμένος. Η ηρεμία θα σε οδηγήσει στην απαλλαγή από τη δουλεία." Γίνε ήρεμη δύναμη σε ένα βίαιο κόσμο και σίγουρα θα ξεχώρισεις!

3) "Να μην εξαρτάσαι από κανέναν, να μην υποκλίνεσαι σε κανέναν και να μην κολακεύεις κανέναν." Πόσο ταιριάζουν αυτά τα λόγια σε ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ;

4)"Να μην επιθυμείς πράγματα που εξαρτώνται από άλλους". Έτσι δε θα είσαι δυστυχισμένος αφού δε θα συνδέεις την ευτυχία σου με εξωγενείς παράγοντες που δεν έχεις καμία επιρροή. Θα μπορέσεις λοιπόν να κατευθύνεις τις δυνάμεις σου και να επικεντρωθείς στην αναζήτηση της ευτυχίας εκ των έσω, από την ψυχή σου.

5) "Κάνεις δεν μπορεί να σε εξαναγκάσει να επιθυμήσεις κάτι που δε θέλεις." Όπως και κανείς δεν μπορεί να σε εξαναγκάσει να κάνεις κάτι που δε θέλεις αν δεν του το επιτρέψεις. Το ζήσαμε την εποχή των εκβιασμών και θαυμάσαμε ανθρώπους που αντιστάθηκαν με θάρρος.

6) "Κανείς δεν μπορεί να σε εμποδίσει να αποκτήσεις αυτό που επιθυμείς, αν αυτό εξαρτάται από εσένα. Αν δεν εξαρτάται από εσένα, οφείλεις να το απομακρύνεις και σαν επιθυμία για να μην είσαι δούλος άλλων". Τι μεγάλα λόγια! Αυτό που ξεχωρίζει έναν ελεύθερο άνθρωπο από έναν δούλο είναι το γεγονός ότι ποτέ δεν εξαρτάται από πράγματα που ελέγχουν άλλοι ώστε να διατηρήσει την ελευθερία του και την αξιοπρέπειά του.

7) "Χρέος του ανθρώπου είναι να μελετά, να κατανοεί και να επιλέγει έναν τρόπο ζωής εναρμονισμένο με τη φύση". Πόσοι επιδιώκουν τη μελέτη και την πνευματική εξέλιξη σήμερα; Πόσοι εναρμονίζονται με τη φύση που οι σύγχρονοι δικτάτορες επιβάλλουν την απομάκρυνση από αυτή; Χρέος των ελεύθερων είναι να ακολουθούν αυτά με πάθος!

8) "Κανείς δεν μπορεί να σε βλάψει, αν δε θελήσεις εσύ να σε βλάψουν." Και ομως ισχύει. Αν φοβάσαι ότι κάποιος θα σε βλάψει τότε ο φόβος σου θα σε οδηγήσει στο να το πάθεις στην πραγματικότητα. Αν όμως αντιμετωπίζεις τα πάντα και τους πάντες με θάρρος κανείς δε θα μπορέσει να σου κανει κακό.

9) " Αν σου πουν ότι κάποιος σε κακολογεί, μην απολογηθείς, αλλά απάντησε: Δεν ήξερες και τα υπόλοιπα ελαττώματα μου, γιατί αλλιώς δε θα έλεγες μόνο αυτά." Τι σημαίνει αυτο; Ότι όχι μόνο οφείλεις να αδιαφορείς απέναντι στον κάθε κακοπροαίρετο που σε κακολογεί αλλά να τον μειώνεις που δεν είπε και αρκετά κακά για εσένα. Αυτό σημαίνει ότι η αυτοπεποίθησή σου θα είναι τόσο υψηλή που κανένα σχόλιο δε θα σε αγγίζει! 


(Επιτρέπεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή (ολική, μερική ή αποσπασματική) με την προϋπόθεση αναγραφής της πηγής προέλευσης. )





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είδους Έλληνας είσαι;

Ω ΓΕΝΝΑΙΑ ΨΥΧΗ!

Μοναχικός σημαίνει Μοναδικός