Μπουλινγκ! Η σύγχρονη μάστιγα!





Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες φαινομένων βίας και επιθετικότητας μεταξύ παιδιών και εφήβων. Πως θα απαλλαχτεί η κοινωνία από μια τέτοια νοσηρή συμπεριφορά;; Ποιοι είναι υπεύθυνοι για τη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών;

Όλοι γνωρίζουμε πως τα παιδιά απορροφούν σαν σφουγγάρια τα εξωτερικά ερεθίσματα από το περιβάλλον τους. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς είναι τα πρωταρχικά πρότυπα της μιμητικής συμπεριφοράς των παιδιών. « Μα δεν είμαστε βίαιοι εμείς», θα αναρωτηθούν πολλοί γονείς…. Και όμως είμαστε…. Ας δούμε ένα παράδειγμα :

Πατέρας οδηγεί με τον 3χρονο γιο του καλά δεμένο στο καθισματάκι του. Σε ένα σημείο του δρόμου ένα αυτοκίνητο σταματημένο με αλαρμ τον αναγκάζει να ακινητοποιήσει το όχημα. Η υπομονή του εξαντλήθηκε από τα πρώτα δευτερόλεπτα αυτής της αδικαιολόγητης αναμονής γι αυτόν. Από το μπροστινό όχημα ο οδηγός βοηθά να αποβιβαστεί ένας ηλικιωμένος άντρας, ο οποίος με δυσκολία κινείται. Ο πατέρας φανερά εξοργισμένος αρχίζει να κορνάρει μανιασμένα. Τα ξέφρενα κορναρίσματα συνοδεύονται από απαράδεκτους χαρακτηρισμούς για τον ηλικιωμένο άντρα και τον οδηγό που τον βοηθούσε……. Φανταστείτε τώρα πως ερμήνευσε το μήνυμα το παιδί : Μας καθυστερούν…. Νευριάζουμε και Βρίζουμε χλευάζοντας τα γηρατειά και την αναπηρία….. Καμία ενσυναίσθηση, καμία συμπόνια…..

Άλλο παράδειγμα :

Πατέρας πηγαίνει βόλτα με το ποδήλατο με τον 10χρονο γιο του. Στην άκρη του δρόμου μια γιαγιά έχει πέσει. Προσπαθεί να σηκωθεί… Ο πατέρας φωνάζει στον γιο του : «Γρήγορα πάμε να την βοηθήσουμε». Πράγματι βοηθούν την ηλικιωμένη κυρία να σηκωθεί, της μαζεύουν τα πράγματα από τον δρόμο και τη συνοδεύουν ως το σπίτι της.

Ο πατέρας απευθύνεται στον γιο του : «Χρέος μας είναι να βοηθούμε όπου μπορούμε, χωρίς να κρίνουμε και να κοροϊδεύουμε κανένα και για τίποτα».

Ποιο από τα δυο παιδιά έχει περισσότερες πιθανότητες να ασκήσει μπόουλινγκ στη ζωή του;

Θα μου πείτε το μεγάλο άγχος των γονιών είναι να μην υποστεί μπόουλινγκ και το δικό τους παιδί. Σαφώς και είναι. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι πρέπει να μεγαλώσουμε τα παιδιά με παραδείγματα βίας.

Άλλη αρνητική συμπεριφορά των γονιών που θα αυξήσει την πιθανότητα το παιδί να αναπτύξει επιθετικότητα είναι η λεγόμενη γονεϊκή επιθετικότητα. Ο γονιός βρίζει, υποβιβάζει, υποτιμά τις ικανότητες του παιδιού όταν αυτό δε θα φέρει καλούς βαθμούς. Θα του κολλήσει ταμπέλες όπως «βλάκας», «ανάξιος», «τεμπέλης» κτλ. Πέρα από τη μεγάλη ζημιά στην παιδική ψυχή που προκαλούν αυτοί οι χαρακτηρισμοί και της αυξημένης πιθανότητας να υλοποιηθούν μέσω του μηχανισμού της αυτοεκπληρούμενης προφητείας, αυξάνεται ο κίνδυνος τα παιδιά αυτά να γίνουν βίαια απέναντι σε μικρότερα και αδύναμα παιδιά. Επαναλαμβάνοντας το γονεϊκό παράδειγμα, θα μπουν στη θέση του κριτή, δυνάστη, τυράννου και θα καταδικάσουν, χλευάσουν, ίσως και δείρουν συμμαθητές τους.

Πρώτοι λοιπόν υπεύθυνοι για το μπόουλινγκ είναι οι γονείς….. Γιατί; Γιατί δε φρόντισαν να μάθουν στα παιδιά τους το πιο σημαντικό πράγμα για την αρμονική συνύπαρξη έλλογων όντων…. ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ!


Τι είναι η ενσυναίσθηση; 


Ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να μπαίνουμε στη θέση του άλλου και να νιώθουμε το πρόβλημά του. Με αυτό τον τρόπο αποκτάμε κατανόηση και σεβόμαστε τους άλλους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι δεν ασκούμε κριτική, δεν σχολιάζουμε άλλους και δεν τους κάνουμε να νιώθουν άσχημα. 

Η ενσυναίσθηση μαθαίνεται στα παιδιά;;;


Η απάντηση είναι ναι! Η ενσυναίσθηση διδάσκεται μέσα από τη συμπεριφορά των ίδιων των γονιών και των εκπαιδευτικών. Μαθαίνουμε στα παιδιά την αποδοχή, τον σεβασμό και την κατανόηση μέσα από τη δική μας συμπεριφορά. Συζητάμε μαζί τους και τα παρακινούμε να αποδέχονται στην παρέα τους παιδιά που έχουν απομονωθεί. Το πιο σημαντικό όμως δεν είναι τι λέμε στα παιδιά μας αλλά τι κάνουμε εμείς οι ίδιοι. Τα λόγια μας λοιπόν πρέπει να ανταποκρίνονται στις πράξεις μας και εμείς οι ίδιοι να έχουμε εντάξει την ενσυναίσθηση, την κατανόηση και τον αλληλοσεβασμό στην καθημερινότητά μας!

Ο κόσμος μας μπορεί να γίνει καλύτερος με μικρές καθημερινές αλλαγές!!


Συντάκτης : Γιώτα Γρέκη
Εκπαιδευτικός, Ειδική Παιδαγωγός, Δασκάλα Γιόγκα, Εναλλακτική Θεραπεύτρια.


( Επιτρέπεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή (ολική, μερική ή αποσπασματική)  με την προϋπόθεση αναγραφής της πηγής προέλευσης.
Όσον αφορά στα ενυπόγραφα άρθρα επιτρέπεται η αναδημοσίευση ΜΟΝΟΝ κατόπιν αδείας του συγγραφέα.)


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είδους Έλληνας είσαι;

Ω ΓΕΝΝΑΙΑ ΨΥΧΗ!

Μοναχικός σημαίνει Μοναδικός