Η φιλοσοφία μας χαρίζει την ευδαιμονία!!

 

Συντάκτης : Γιώτα Γρέκη

Εκπαιδευτικός, Ειδική Παιδαγωγός,  Δασκάλα Γιόγκα, Εναλλακτική Θεραπεύτρια.

Σαν ανθρώπινα όντα που διαθέτουμε λογική και κρίση οφείλουμε να προσπαθούμε κάθε μέρα να βελτιωνόμαστε σαν χαρακτήρες και να αναζητούμε την ποιότητα στη ζωή μας. Οι πνευματικοί μας πατέρες μας αποκάλυψαν τι πρέπει να κάνουμε για να επιτύχουμε ένα ευτυχισμένο βίο. Χρέος μας να μελετήσουμε τα έργα τους και να ακολουθήσουμε τις παραινέσεις τους. Ο Πλάτων μας υποδεικνύει τον τρόπο για να πετύχουμε ένα ευδαίμονα βίον και αρμονικό.

Ο Πλάτων στο έργο "Τίμαιος" ένα έργο κοσμογονικό, φιλοσοφικό αλλά και με εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, αναφέρει ότι η ψυχή είναι η αρχική αιτία της ζωής. Υποστηρίζει ότι διαθέτει ψυχή οτιδήποτε κινείται.

Διακρίνει τις ψυχές σε τρία είδη :

α) Ο Νους, η αθάνατη ψυχή : την κατασκεύασε ο ίδιος ο Δημιουργός και την παρέδωσε στους υποδεέστερους θεούς, οι οποίοι κατασκεύασαν τα σώματα των ανθρώπων. Εκεί βρίσκεται το Θείον Δαιμόνιον, στην κορυφή του σώματός μας και μας υψώνει από τη γη στον ουρανό, γιατί όπως αναφέρει είμαστε φυτόν όχι γήινο, αλλά ουράνιον. Η ψυχή λοιπόν αυτή που μας έδωσε ο Δημιουργός βρίσκεται στο κεφάλι μας και διατηρεί όρθιο όλο μας το σώμα.

β) Θυμοειδές : αυτό είναι έργο των υποδεέστερων θεών. Βρίσκεται κάτω από τον αυχένα και πάνω από το διάφραγμα. Είναι η έδρα των συναισθημάτων, του φόβου, του θάρρους, της χαράς κ.α. Η ψυχή αυτή επικοινωνεί με την αθάνατη ψυχή.

γ) Θρέψη : είναι χωρισμένη από τις άλλες ψυχές. Βρίσκεται μεταξύ διαφράγματος και ομφαλού. Εδώ εδράζονται οι επιθυμίες, τα όνειρα, οι προαισθήσεις. Πιο κάτω στα έντερα δεν υπάρχει καμία ψυχική δύναμη, παρά μόνο ο έρωτας που δεν υποτάσσεται σε λογική.

Όλες οι ψυχές έχουν ορισμένες λειτουργίες που συμβάλλουν στη διατήρηση του όντος.

Η αθάνατη ψυχή δυναμώνει όταν ασκείται με θρέψη και συλλογισμό, ενώ αντίθετα φθίνει όταν κυριαρχείται από πάθη. Ο Πλάτων λοιπόν μας συμβουλεύει να γυμνάζουμε την ψυχή μας όπως γυμνάζουμε το σώμα μας.

Ψυχικοί νόσοι : Η κύρια νόσος που μπορεί να πάσχει μια ψυχή είναι η μανία και η αμάθεια. Αίτια των νόσων αυτών είναι οι υπερβολικές ηδονές και οι υπερβολικές λύπες. Κανείς λοιπόν δεν είναι εκουσίως κακός. Η κακή κατάσταση του σώματος και η έλλειψη της ανατροφής είναι οι κύριες αιτίες που γεννούν την κακία της ψυχής. Με την αγωγή όμως μπορούμε να επαναφέρουμε την ψυχή στον δρόμο της καλοσύνης και της αρετής.

Ο Πλάτων μας παρουσιάζει τα μέσα για να δώσουμε υγεία στο σώμα και ηρεμία στην ψυχή και επιπλέον θα επιτύχουμε αρμονία μεταξύ ψυχής και σώματος, κάτι που αρμόζει στον τέλειο άνθρωπο.

Έτσι λοιπόν το σώμα χρειάζεται γυμναστική και η ψυχή φιλοσοφία και μελέτη. Μόνο η τέλεια αρμονία μεταξύ ψυχής και σώματος είναι το κύριο γνώρισμα του καλού και αγαθού ανθρώπου.

Προτείνει φυσικές μεθόδους θεραπείας μέσω αλλαγής τρόπου ζωής και όχι με χρήση φαρμάκων.

Όταν κάποιος έχει παραδωθεί στις ηδονές και στις έριδες όλες του οι σκέψεις γίνονται θνητές. Επομένως τίποτα άλλο δεν έχει μέσα του παρά μόνο θνητό, αφού ανέπτυξε μόνο αυτό το μέρος.

Αντίθετα όταν κάποιος έχει καλλιεργήσει τον έρωτα της μάθησης και της αληθινής σκέψης και από όλες του τις ικανότητες εξάσκησε περισσότερο την ικανότητα να σκέπτεται αθάνατα πράγματα και θεία, αυτός κατορθώνει να φτάσει την αλήθεια. Θα απολαύσει αυτή την αλήθεια ολοκληρωτικά, αφού η ανθρώπινη φύση μετέχει στην αθανασία. Επειδή λοιπόν διατηρεί σε καλή κατάσταση το θείον που βρίσκεται μέσα του και του αποδίδει λατρεία, θα είναι εξαιρετικά ευδαίμων. Επομένως η λατρεία αυτή είναι ίδια για όλους : να δίνουμε σε κάθε μέρος σωστές τροφές και κινήσεις.

Υποστηρίζει ότι η δυνατή ψυχή σε ανίσχυρο σώμα προκαλεί ασυμμετρία και έτσι δημιουργούνται διάφορες ασθένειες. Αντίθετα το δυνατό σώμα με ανίσχυρη ψυχή προκαλεί αμάθεια, η οποία είναι η μέγιστη από τις νόσους.

Το φάρμακο είναι γνωστό : Νους υγιής εν σώματι υγιει.

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι για να υπάρχει αρμονία στη ζωή μας πρέπει να ασχολούμαστε τόσο με το πνεύμα μας όσο και με το σώμα μας. Ούτε η υπερβολική γυμναστική μας εξυπηρετεί, ούτε η υπερβολική μελέτη. Όλα πρέπει να βρίσκονται σε αρμονία για να αποκτήσουμε έναν ευδαίμονα βίο που θα μας ολοκληρώσει σαν ανθρώπους και προσωπικότητες.

Μέτρον άριστον λοιπόν και Μηδέν άγαν σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Δελφικά παραγγέλματα που πρέπει να είναι οι φάροι μας για την πνευματική μας ανέλιξη και τη ζωή μας.



Ο κόσμος μας μπορεί να γίνει καλύτερος με μικρές καθημερινές αλλαγές!!

 

Πηγές :
Τίμαιος, Πλάτων


Διαβάστε επίσης:


Ποιοτική εκπαίδευση και μελέτη.


-Ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου μέσω viber ή skype.

- Μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών σε παιδιά.
( -Ανάλυση Μύθων του Αισώπου και Επιλεγμένων Φιλοσοφικών κειμένων, 
-Ανάπτυξη Κριτικής Ικανότητας, Φαντασίας και Δημιουργικότητας)

Για περισσότερες πληροφορίες : greki_p@yahoo.gr

( Επιτρέπεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή (ολική, μερική ή αποσπασματική) με την προϋπόθεση αναγραφής της πηγής προέλευσης.

Όσον αφορά στα ενυπόγραφα άρθρα επιτρέπεται η αναδημοσίευση ΜΟΝΟΝ κατόπιν αδείας του συγγραφέα.)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είδους Έλληνας είσαι;

Ω ΓΕΝΝΑΙΑ ΨΥΧΗ!

Μοναχικός σημαίνει Μοναδικός