Περιβαλλοντική αγωγή και σωστά μηνύματα.



Ζούμε στην εποχή του υπερκαταναλωτισμού. Πληθώρα αγαθών τα περισσότερα από τα οποία καλύπτουν πλαστές ανάγκες μας βομβαρδίζουν καθημερινά και μας δημιουργούν την ψευδαίσθηση της αναγκαιότητας.

Το αποτέλεσμα της υπερπαραγωγής που προηγείται του υπερκαταναλωτισμού είναι η αφαίμαξη των φυσικών πόρων του πλανήτη. Τεράστιες εκτάσεις δασών καταστρέφονται για να δημιουργηθούν τα υλικά αγαθά του ανθρώπου.

Εκτός από τη εξάντληση των φυσικών πόρων η υπερπαραγωγή - υπερκατανάλωση έχει προκαλέσει και ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα : Τεράστιο όγκο σκουπιδιών !

Πολλά αγαθά σημαίνει πολλά σκουπίδια και πολλά πλαστικά. Τα σκουπίδια αυτά βρίσκονται παντού και πολλές φορές εμείς οι ίδιοι χάριν δικής μας ευκολίας τα παρατάμε και τα πετάμε όπου βρούμε συμβάλλοντας έτσι στην καταστροφή του περιβάλλοντος και στη δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων και άρα προτύπων στις μικρότερες ηλικίες. Εντέλει παραδίδουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας ένα κόσμο χειρότερο από αυτόν που παραλάβαμε.

Ας δούμε ένα παράδειγμα μέσα από μια ιστορία....


Η Μυρτώ μια πολυάσχολη εργαζόμενη σύγχρονη γυναίκα, μητέρα ενός δεκάχρονου κοριτσιού μόλις είχε τελειώσει από τη δουλειά της και πήγαινε στο σχολείο να πάρει την κόρη της. Οι ημικρανίες της, η κούραση, η ένταση της ημέρας της προκάλεσαν μια αδυναμία. Έτσι λοιπόν είχε αγοράσει μια σοκολάτα την οποία απολάμβανε σε μικρά κομμάτια.

Η Χριστίνα μπήκε χαρούμενη στο αμάξι. Η Μυρτώ ξεκίνησε. Ενώ οδηγούσε συνειδητοποίησε ότι είχε ξεχάσει το χαρτάκι της σοκολάτας στη θέση του συνοδηγού. Άνοιξε αδιάφορα το παράθυρο και πέταξε το χαρτάκι έξω.

"ΜΑΜΑ, γιατί το έκανες αυτό;" ρώτησε η Χριστίνα εμφανώς ενοχλημένη από τη συμπεριφορά της μητέρας της.
" Κοίτα τη δουλειά σου μικρή. Τι θες να γεμίσω το αυτοκίνητο σκουπίδια ; Άλλωστε το συνεργείο καθαρισμού του δήμου θα το μαζέψει".

Η μικρή σοκαρισμένη από την απάντηση της μητέρας δεν είπε τίποτα. Όταν επέστρεψαν σπίτι κλείστηκε στο δωμάτιό της.
Στο σχολείο σήμερα η δασκάλα τους είχε μιλήσει για τους κινδύνους που διατρέχει το περιβάλλον, για την αξία της ανακύκλωσης αλλά και για το πόσο σημαντικό είναι όλοι μας να φροντίζουμε για την καθαριότητα της πόλης μας. Η μητέρα της όμως γιατί το έκανε αυτό; Αισθανόταν τόσο ντροπή!

Χαμένη στις σκέψεις της άκουσε την οργισμένη φωνή της μητέρας από το σαλόνι....
" Χριστίνααα!  Έλα αμέσως εδώωω!! "
Η Χριστίνα έτρεξε. Η μητέρα ήταν αυστηρή με την καθαριότητα και την τάξη μέσα στο σπίτι. Έτσι μόλις βρήκε το άδειο κουτάκι του χυμού δίπλα από την τηλεόραση εξοργίστηκε.
"Τι είναι αυτό"; ρώτησε θυμωμένη την κόρη της.
"Συγνώμη μαμά, το ξέχασα. Θα το πετάξω τώρα".
"Χριστίνα αν όλοι αφήναμε τα σκουπίδια μας δεξιά και αριστερά τότε το σπίτι μας θα ήταν πάντα βρώμικο κι εγώ κουράστηκα να μαζεύω όλη την ώρα τα πάντα. Δεν το καταλαβαίνεις ;"

Το κοριτσάκι νευρίασε! Πόση υποκρισία! Τι κοροϊδία!
Έτσι λοιπόν απάντησε αυθόρμητα και σκληρά στη μητέρα της : " Μαμά αν αφήναμε τα σκουπίδια μας όλοι δεξιά και αριστερά τότε το σπίτι μας θα ήταν πάντα βρώμικο όπως λες. Το ίδιο όμως δεν ισχύει και για την πόλη μας, το πάρκο μας, τα δάση μας και τις θάλασσες μας ; Αν όλοι αφήναμε τα σκουπίδια μας δεξιά και αριστερά όπως έκανες και εσύ σήμερα, τότε το περιβάλλον μας θα ήταν πάντα βρώμικο. Εσύ κουράστηκες μαμά να μαζεύεις τα σκουπίδια που ξεχνάω. Το συνεργείο καθαρισμού που ανέφερες πριν στο αυτοκίνητο δεν κουράστηκε να μαζεύει τα σκουπίδια των άλλων;
Ποιος θα καθαρίσει τα δάση μαμά, τις θάλασσες και τις πεδιάδες; Υπάρχουν συνεργεία καθαρισμού και γι αυτά τα μέρη; "

Η Μυρτώ έπαθε σοκ. Βούρκωσε και δεν μπορούσε να μιλήσει. Τι μάνα ήταν αυτή ; Τι λανθασμένα μηνύματα περνούσε στο παιδί της μέσα από τη συμπεριφορά της. Ζήτησε συγνώμη από την κόρη της για την απαράδεκτη συμπεριφορά της στο αυτοκίνητο. Την επιβράβευσε για την οικολογική της ευαισθησία και για τις σωστές συμβουλές και παρατηρήσεις της. Τέλος της υποσχέθηκε μια εκδρομή στη φύση για να διασκεδάσουν αλλά και για να μαζέψουν σκουπίδια που θα συναντούσαν.

---------------------------------------------------

Παιδιά σαν τη Χριστίνα υπάρχουν. Υπάρχουν επίσης και μητέρες σαν τη Μυρτώ. Πόσο διαφορετικός θα ήταν όμως ο κόσμος μας αν οι ενήλικοι έδιναν το σωστό παράδειγμα στα παιδιά τους ;
Πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος μας αν σεβόμασταν τον πλανήτη και αντιλαμβανόμασταν ότι το περιβάλλον είναι το μεγάλο μας σπίτι;
Πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος μας αν υιοθετούσαμε την προτροπή των προγόνων μας " μέτρον άριστον ;".
Τα πάντα στη ζωή πρέπει να τα κάνουμε με μέτρο. Έτσι λοιπόν πρέπει να χαλιναγωγήσουμε τις υπερκαταναλωτικές μας συνήθειες και να μάθουμε να διακρίνουμε τις πραγματικές μας ανάγκες από τις πλαστές.





Ας γίνουμε σωστά πρότυπα προς μίμηση για τα παιδιά μας και ας δώσουμε τα σωστά παραδείγματα μέσα από τη συμπεριφορά μας και τον τρόπο ζωής μας.








Ο κόσμος μας μπορεί να γίνει καλύτερος με μικρές καθημερινές αλλαγές!!

Διαβάστε επίσης:


Συντάκτης : Γιώτα Γρέκη
Εκπαιδευτικός, Ειδική Παιδαγωγός


( Επιτρέπεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή (ολική, μερική ή αποσπασματική) με την προϋπόθεση αναγραφής της πηγής προέλευσης.
Όσον αφορά στα ενυπόγραφα άρθρα επιτρέπεται η αναδημοσίευση ΜΟΝΟΝ κατόπιν αδείας του συγγραφέα.)









Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είδους Έλληνας είσαι;

Ω ΓΕΝΝΑΙΑ ΨΥΧΗ!

Μοναχικός σημαίνει Μοναδικός